Goed nieuws: De Vzr. Rechtbank ’s-Gravenhage heeft op 2 september 2010 een vonnis gewezen waarbij het verboden werd om een domeinnaam te gebruiken voor een webwinkel met het merk van de fabrikant erin.

Waar ging het om? Het is Grohe, een fabrikant van sanitairartikelen, gelukt om het gebruik van de domeinnaam www.grohekranenshop.nl door een webwinkel tegen te gaan. Grohe is een bekende fabrikant van douches en kranen. Zij heeft de merknaam GROHE o.a. voor de Benelux geregistreerd sedert 1973 en haar beeldmerk sedert 1992. R&M exploiteert webwinkels en heeft op 18 juni 2009 de domeinnaam grohekranenshop.nl vastgelegd. Zij verkoopt via deze site uitsluitend Grohe kranen en douches, die zij van een distributeur van Grohe betrekt. Grohe baseerde haar sommatie om het gebruik van de domeinnaam te stoppen op haar merk- en handelsnaamrechten.

De rechter was van oordeel dat R&M inbreuk maakt op zowel de merk- als handelsnaamrechten van Grohe. De rechter gebiedt R&M binnen 48 uur de inbreuk te staken en beveelt de domeinnaam grohekranenshop.nl over te dragen aan Grohe. R&M wekte namelijk – louter door het gebruik van de domainnaam www.grohekranenshop.nl – de indruk van een commerciële band. R&M profiteerde van de bekendheid van de Grohe merken terwijl geen sprake was van een ondubbelzinnige toestemming of een merklicentie.

Kortom, het is nu dus mogelijk om wederverkopers (niet-officiële) te verbieden om een domeinnaam te hanteren waarin het merk en/of de handelsnaam van de fabrikant of leverancier is opgenomen.

Vragen?  Neem contact op met Annelies ten Hove: ath@tenhoveadvocatuur.com

Bel
Route