Noordkaap produceert een programma waarin de presentator misstanden aan de kaak stelt en het opneemt voor mensen die een conflict hebben en die ‘bot vangen’ bij de politie en/of instanties.  Eiseres exploiteert  een onderneming met een webshop, waarin zij kleding verkocht en een fysieke winkel.

Bij Noordkaap kwamen klachten binnen omdat een aantal mensen hadden aangegeven dat zij waren opgelicht door eiseres. Eiseres verkocht kleding, maar zou vervolgens de bestelde artikelen niet versturen. Dit resulteerde in een confrontatie op straat tussen de presentator en eiseres over de klachten. Op 11 februari 2024 wilde Noordkaap de aflevering rondom eiseres uitzenden. Eiseres vorderde een preventief verbod op deze openbaarmaking.

Dat is niet gelukt. Noordkaap had aangegeven dat interviews met ‘gedupeerden’ zullen worden getoond, waarbij duidelijk is dat dit hun verhaal is. Daarnaast heeft Noordkaap toegezegd een aantal maatregelen te treffen ter bescherming van de privacy van eiseres :  haar gezicht zal worden ‘geblurd’,    haar achternaam zal worden ingekort tot een initiaal,   haar privéadres en woonplaats zullen niet worden genoemd, over de plaats van de fysieke winkel zal alleen worden gezegd dat deze in het noorden van het land was, haar eventuele nummerbord zal worden ‘geblurd’, evenals eventuele opvallende sieraden en/of tatoeages.

Volgens de Voorzieningenrechter, is –  gelet op deze maatregelen-   voldoende aannemelijk dat eiseres niet direct herkenbaar zal zijn voor het grote publiek. Voor zover personen uit haar familie en kennissenkring haar aan een combinatie van factoren toch zullen herkennen, geldt dat het verlies van goede naam een voorzienbaar gevolg is van haar eigen handelen. De uitzending kon dus doorgaan.

Bel
Route