Proctor & Gamble is een producent van parfumerie producten en heeft van Hugo Boss GmbH het recht gekregen om het Uniewoordmerk HUGO BOSS te gebruiken. Aan klanten worden productmonsters ter beschikking gesteld zodat zij deze kunnen testen. Om de producten te promoten werden door de merkgerechtigde kosteloos testflacons aan de verkopers en distributeurs verstrekt. Deze flacons zijn identiek aan de voor verkoop bestemde en van het merk HUGO BOSS voorziene producten, maar zijn voorzien van de vermelding dat het exemplaar niet voor verkoop bestemd is en het is dan ook niet toegestaan om deze in de EER in de handel te brengen.  Verweerster Perfumesco.pl is actief als groothandelaar in parfumerie producten en brengt desondanks de niet voor de verkoop bestemde parfums van HUGO BOSS op de markt die voorzien zijn van de vermelding „TESTER”. Daarbij deelt zij aan haar klanten mee dat de testflacons zich qua geur niet van gewone producten onderscheiden.

P&G stelt vervolgens tegen verweerster een vordering wegens merkinbreuk in en vordert tevens vernietiging van de betreffende producten van Perfumesco.pl. Vervolgens ontstond de vraag of dat mogelijk is. De producten waren immers wel afkomstig van de merkhouder en het ging dus om originele merkproducten.

Volgens een arrest van het het Hof van Justitie EU van 13 oktober 2022 mogen de producten in die situatie desalniettemin vernietigd worden. De producten zijn immers zonder toestemming van de merkhouder in de EER in de handel gebracht.

Bel
Route