De Franse schoenontwerper Christian Louboutin spande in 2019 twee rechtszaken aan bij de Belgische en de Luxemburgse rechtbank tegen Amazon. Reden: er was regelmatig reclame voor namaakschoenen te zien op de Franse en Duitse website van Amazon. De Louboutin schoenen staan bekend om hoge hakken met rode zolen. Aangezien Amazon daar geen toestemming voor had gegeven, vond Louboutin dat de rechten van zijn merk geschonden werden. De rechtbanken vroegen om advies aan het Europees Hof van Justitie van de Europese Unie.

Het Hof van Justitie Eu oordeelde op 22 december 2022 dat Amazon het Louboutin-teken mogelijk gebruikt – onder voorwaarden  – als  zij geen onderscheid maakt tussen zichzelf als Amazon en derden-aanbieders: Amazon gebruikt zelf het door Louboutin geregistreerde teken wanneer de gebruiker van zijn site de indruk heeft dat Amazon, in zijn naam en voor zijn rekening, de schoenen van het merk op de markt brengt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer Amazon alle advertenties uniform op haar website presenteert, door het eigen bekende winkelierslogo ook op de advertenties van derde verkopers te tonen en wanneer zij de opslag en verzending van schoenen in kwestie afhandelt.

Amazon draagt meer verantwoordelijkheid voor die praktijken dan een marktplaats als eBay, stelt het hof. Amazon plaatst niet alleen advertenties van anderen, maar biedt op dezelfde manier ook eigen producten aan. Ook neemt het Amerikaanse bedrijf vaak de marketing, opslag en bezorging van producten van derden voor zijn rekening. Daarom kunnen klanten de indruk krijgen dat hun aankoop, ook als het om nepartikelen gaat, van Amazon komt. Als dat zo is, is Amazon aansprakelijk voor merkinbreuk.

De nationale rechtbanken moeten vervolgens met dit advies aan de slag. Amazon (en ook een vergelijkbare aanbieder als Bol.com) zal in de toekomst in ieder geval duidelijk moeten aangeven of zij zelf de producten verkoopt danwel derden.

Bel
Route