Louis De Poortere richt zich op ontwerpen en vervaardigen van tapijten. By-Boo richt zich op het verhandelen van meubels en aanverwanten artikelen. De Poortere brengt sinds september 2011 tapijten op de markt  die zo zijn gemaakt dat de indruk ontstaat dat deze zijn samengesteld uit verschillende lappen stof die aan elkaar zijn genaaid. In werkelijkheid bestaat een tapijt uit één lap stof.

De Vintage Multi tapijten van De Poortere zijn nieuw en hebben een eigen karakter, zo vindt de Rechtbank. Design Patchwork 1 van By-Boo identiek aan het design van De Poortere. Wat betreft het design Patchwork 1 is niet in het geschil dat de tapijten identiek zijn aan elkaar . Door het aanbieden van de tapijten met het design Patchwork 1 maakt By-Boo inbreuk op de intellectuele rechten van De Poortere.
Wat betreft het Patchwork design 2 is de rechtbank van oordeel dat er geen sprake is van inbreuk. De Poortere heeft een niet scherpe foto overlegd.  By-Boo heeft daarentegen een duidelijkere foto overlegd en ter zitting een tapijt meegenomen. Het By-Boo tapijt ontbeert de voor het De Poortere tapijt kenmerkende cirkelvormig motief en in het  design van By-Boo zijn de vlakken niet van gelijke grootte waardoor de rechte lijnen worden onderbroken. Daarbij verschilt het stikwerk. Anders dan bij het tapijt van De Poortere wekt het tapijt van By-Boo niet de optische indruk dat de vlakken aan elkaar zijn genaaid. Het tapijt wekt een andere algemene indruk en ook de totaalindrukken stemmen niet overeen. De Poortere krijg dus maar voor één van haar tapijten gelijk van de rechter.

Meer weten: neem contact op met ath@tenhoveadvocatuur.com

Bel
Route