KDE is onderdeel van het concern Jacobs Douwe Egberts (hierna: JDE), een wereldwijd opererend koffie- en theebedrijf. In 2010 heeft JDE plastic (polypropyleen) koffie-capsules op de markt gebracht die in een Nespresso-machine gebruikt kunnen worden, als alternatief voor de aluminium koffiecapsules die onder het merk Nespresso door Nestlé op de markt worden gebracht. Ook andere concurrenten bieden sinds die tijd plastic koffie-capsules aan.

In 2016 of 2017 heeft JDE een volledig aluminium koffiecapsule op de markt gebracht. JDE’s aluminium koffiecapsule is in vele landen beschikbaar en wordt in Nederland onder het merk L’OR (en Douwe Egberts) verkocht. JDE heeft twee octrooien voor drankproductiesystemen. Volgens JDE maakt het Belgische bedrijf Belmoca met haar Belmio koffiecups indirecte inbreuk op deze octrooien. Daarom wordt een inbreukverbod en verschillende nevenvorderingen ingesteld. Bij de rechtbank  heeft JDE aanvankelijk alleen haar octrooi EP 2 996 521 aan haar vorderingen ten grondslag gelegd, in hoger beroep ook octrooi EP  3 375 333. De rechtbank wijst de vorderingen van JDE af. In hoger beroep probeert JDE het opnieuw en voert zij een 2e octrooi op.
Belmoca meent dat het hof deze uitbreiding van de grondslag van de vorderingen van JDE moet weigeren wegens strijd met de goede procesorde. Daarnaast bestrijdt Belmoca dat zij inbreuk maakt op de octrooien. Het Hof geeft Belmoca gelijk:  aanvulling met het 2e octrooi is in strijd met de goede procesorde en de Belmio cups maken verder geen inbreuk op de octrooirechten van JDE. Verheugend nieuws voor espresso liefhebbers, want u weet, hoe meer aanbieders hoe lager de prijs!

 

Bel
Route