Het Hof Amsterdam heeft op  8 oktober 2013 in de zaak Van Loo tegen Buis een opmerkelijk arrest gewezen over Delfts Blauwe artikelen. Van Loo verhandelt toeristische producten, waaronder sets van onderzetters met daarop Delfts blauwe tekeningen van boertjes (‘Boertjes blauw’) en sleutelhangers met afbeeldingen van molens en tulpen. Zij levert deze producten aan de groot- en detailhandel. Buis drijft een groothandel in toeristische producten en voert producten die naar de smaak van Van Loo teveel lijken op zijn producten.

Het Hof oordeelt dat de afbeeldingen van boertjes in Delfts blauwe stijl op de onderzetters auteursrechtelijk beschermd is: de stijl is op zich niet beschermd, maar de maker heeft binnen deze stijl wel eigen keuzes gemaakt. Er is inbreuk door onderzetters in handel te brengen voorzien van (delen van) afbeeldingen die gelijk zijn aan beschermde afbeeldingen.

Het Hof aanvaardt geen auteursrecht op de afbeeldingen van molens en tulpen op de sleutelhangers: de gemaakte keuzes, zoals plaatsing van molen en drie tulpen op sleutelhangers, zijn voornamelijk ingegeven door de plaats die op reeds bestaande hanger was open gelaten en wijze van reproductie.  Volgens het Hof is er geen slaafse nabootsing ten aanzien van sleutelhangers: er is geen verwarringsgevaar bij retailers.

Bel
Route