Vanaf 1 januari 2014 is de nieuwe Reclamecode Sociale Media van kracht (“RSM”) geworden. Doel is transparantie bij social media te bevorderen.

RSM geeft specifieke regels over het gebruik van social media bij adverteren. Zo bepaalt de RSM onder meer dat reclame op social media als zodanig herkenbaar moet zijn. Ook bepaalt de RSM dat als een vergoeding wordt ontvangen voor het berichten over een bepaald product of dienst (in geld of natura) dit uitdrukkelijk moet worden vermeld in het bericht. Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende hashtags: #spon(gesponsord), #paid(betaald), #sample(monster), #adv(advertentie) en #prom(promotie).

Zo moet een blogger bij een productreview een disclaimer gebruiken, bijvoorbeeld: “dit product kreeg ik gratis aangeboden van de fabrikant om te testen”. In het geval van korte berichten, zoals bijvoorbeeld tweets, kan gebruik worden gemaakt van voornoemde hashtag.  Daarnaast moet de adverteerder ervoor zorgen dat het beeld over het product niet misleidend is. Zo mag een adverteerder niet systematisch niet- bestaande identiteiten aanmaken om via social media te berichten over zijn diensten. Ook mag een adverteerder niet uitsluitend de negatieve reacties op zijn producten verwijderen als hij niet vermeldt dat hij een selectie aanbrengt in zijn reacties.

 Meer weten? Neem contact met Annelies ten Hove: ath@tenhoveadvocatuur.com

Bel
Route