Tekeningen of modellen kunnen vatbaar zijn voor registratie bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE).

Een tekening is een tweedimensionaal voorwerp (bijvoorbeeld het patroon of dessin op behang, textiel, tegels of serviesgoed), en een model is een driedimensionaal voorwerp (bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten, meubels, verpakkingsmaterialen, bouwmaterialen, sanitair, speelgoed, serviesgoed of bestek, GSM’s etc).

De uiterlijke kenmerken van een voortbrengsel die uitsluitend door de technische functie worden bepaald kunnen niet als model worden beschermd. Voor deze vorm van bescherming bestaat het octrooirecht.

De criteria voor registratie bij het BBIE zijn dat het uiterlijk van een voortbrengsel of een deel ervan nieuw moet zijn en een eigen karakter moet hebben. Het uiterlijk wordt afgeleid uit de kenmerken van met name de lijnen, de omtrek, de kleuren, de vorm, de textuur of de materialen van het voortbrengsel zelf of de versiering ervan.

Middels inschrijving van een model bij BBIE verkrijgt u een exclusief recht in het Beneluxgebied, voor een periode van vijf jaar, die voor vier achtereenvolgende periodes kan worden verlengd tot een maximum van 25 jaar.

Annelies heeft ruime ervaring in alle facetten van merk- en/of modelbescherming, het verrichten van een merk- en/of modeldepot, een domeinnaam, conflictbehandeling, het helpen bij merkontwikkeling of het bewaken van uw merk- en/of modelrechten.

Vragen?  Neem contact op met Annelies ten Hove: ath@tenhoveadvocatuur.com

Bel
Route