De illegale tv- en filmstreamingdienst Popcorn Time werd in 2014 geïntroduceerd in Nederland en is sindsdien enorm populair geworden. Zo vroeg De Volkskrant zich af of Popcorn Time “het einde van Netflix” zou betekenen. Netflix is de grootste betaalde film- en tv-streamingdienst van Nederland en telt volgens een recent onderzoek ongeveer een miljoen Nederlandse kijkers.

Popcorn Time maakt gebruik van torrent-bestanden om videobestanden te downloaden en opnieuw te verspreiden. Het uploaden van auteursrechtelijk materiaal was in Nederland al illegaal, maar sinds april 2014 geldt ook een downloadverbod dat het downloaden van auteursrechtelijk materiaal uit illegale bron verbiedt, ook voor privé doeleinden. Het Europese Hof heeft in april 2014 geoordeeld dat Nederland het downloaden uit illegale bron niet meer mag toestaan. Het ministerie van Justitie heeft op de uitspraak gereageerd door te stellen dat downloaden van onder meer muziek en films ook voor privégebruik per direct niet meer was toegestaan. Het succes van Popcorn Time toont echter aan dat het downloadverbod niet werkt.

Het gebruik van Popcorn Time is dus illegaal. Popcorn Time staat onder druk van de amusementsindustrie vanwege het niet afdragen van auteursrechten en oneerlijke concurrentie. We zullen zien waar het op uitloopt….  In Nederland hoeft u zich als gebruiker van Popcorn Time vooralsnog geen zorgen te maken. Stichting Brein, de organisatie die in Nederland auteursrechten handhaaft en enige tijd een blokkade van torrentsite The Pirate Bay wist af te dwingen, zegt desgevraagd zelf niets aan Popcorn Time te kunnen doen. De aanbieders van Popcorn Time zijn immers niet in Nederland gevestigd. Brein geeft aan individuele gebruikers niet te willen vervolgen, maar zich te richten op voorlichting. Dat schijnt anders te zijn in Duitsland: daar hebben individuele downloaders via Popcorn Time boetes gekregen.

Meer weten? Neem contact op met Annelies ten Hove, ath@tenhoveadvocatuur.com

Bel
Route