Formule I coureur worden is niet eenvoudig. Naast talent is een flinke zak geld nodig.  Nyck de Vries ging in 2018 een geldleningsovereenkomst ad € 250.000,– aan met Investrad  om zijn carrière in de Formule 2 voort te zetten.

Voorwaarden: De Vries moest 3% rente over het bedrag betalen en 50% van zijn inkomsten uit mogelijke Formule 1-activiteiten inleveren. De lening moest geheel worden terugbetaald als De Vries als autocoureur actief zou zijn de FIA Formule 1, tenzij hij in de seizoenen 2019 t/m 2022 uitsluitend als test driver in de FIA Formule 1 actief is (geweest). Indien de lening dient te worden terugbetaald, moet De Vries de lening in één termijn terugbetalen binnen een maand nadat hij niet meer als autocoureur in FIA Formule 1 actief is.

Partijen verschilden van mening over de vraag of hij uitsluitend als test driver in de FIA Formule 1 actief was. De rechtbank Amsterdam gaf De Vries in het vonnis van 31 januari 2024 ongelijk. De rechtbank stelde dat vast stond dat de coureur van 2019 tot en met 2022 als test driver en als reserve driver actief was als autocoureur in de FIA Formule 1 en hij heeft in 2022 als invaller gereden bij de Grand Prix Formule 1 van Italië. Daarmee is De Vries in de relevante periode actief geweest als autocoureur in de FIA Formule 1 in de zin van de Overeenkomst. Hij is dus niet uitsluitend als test driver actief geweest.

Zo blijkt, helaas voor De Vries, dat het van belang is om uiterst zorgvuldig te redigeren bij het opstellen van een overeenkomst. Een advocaat is daarbij geen overdreven luxe.

Bel
Route